Rotorua
Door: Mirjam
Blijf op de hoogte en volg Mirjam
13 Mei 2009 | Nieuw Zeeland, Rotorua
Hoi hoi,
Het werd weer eens tijd voor een update.. Het is wel een lang verhaal geworden maar voor de luie mensen onder ons kan je ook gelijk naar de foto's gaan.
Fox Glacier
Onder begeleiding van een gids hebben we ’s middags een excursie gehad over de Fox gletsjer. Het eerste gedeelte was over een rotspad waarna we over de gletsjer gingen lopen. Dit was een hele ervaring en echt heel erg gaaf! Het was een beetje bewolkt waardoor we niet de Mount Cook konden zien. Doordat er jaarlijks boven op de Mount Cook 50 meter sneeuw valt groeit deze gletsjer dagelijks ongeveer 8 cm aan, maar de luchttemperatuur is warmer waardoor er dagelijks weer ongeveer 4 cm smelt. Het bijzondere is dat deze gletsjer weer aangroeit, ondanks de global warming!!!!
Puzzling World
In de morgen hebben we Puzzling World bezocht. Dit is een 3D doolhof voor kinderen en volwassenen en dit was erg gaaf. In iedere hoek van dit doolhof zijn verschillende gekleurde torentjes aanwezig en de bedoeling is dat je deze allemaal vindt. Wanneer je ze gevonden hebt is het de bedoeling dat je de Exit vindt. Tevens heb je hier kamers met een optisch bedrog (Esher, hologrammen etc.). Dit was ook erg interessant.
Queenstown
Queenstown staat bekend dat het een speelparadijs is voor grote “volwassen” mensen. Hier is immers ook de eerste brug, de Kawarau Bridge (43m), waar het commerciële bungyjumpen begonnen is. Henri heeft voor de Nevis Highwire Bungy met maar liefst een hoogte van 134 meter gekozen.
Na een sensationele duik "in" de afgrond zijn we naar de Kawarau Bridge gegaan. Deze heeft een hoogte van 43 meter en hier zijn we beide vanaf gesprongen omdat ik na het zien van de vorige sprong toch ook de kriebels kreeg om te Bungyjumpen. Met de adrenaline nog in onze aderen hebben we deze avond afgesloten met een heerlijk eigengemaakte Spicy Indiaanse Curry, waarbij er enkele zweetdruppeltjes op je voorhoofd verschenen. Weer een erg geslaagde dag, en een hele ervaring rijker!
Milford Sound
De Milford Sound staat erom bekend dat het ongeveer 200 dagen per jaar regent. Aan het einde van de dag zijn we naar de Milford Sound vertrokken. Onderweg hebben we verschillende tussenstoppen gemaakt namelijk Mirror Lake en een waterval. Op de enigste camping in de Milford Sound was geen plaats meer voor ons waardoor we op de parkeerplaats moesten overnachten. Voor het slapen gaan hebben we een korte wandeling gemaakt om glowworms te bezichtigen.
Tijdens onze cruise en verblijf in de Milford Sound hadden we een straalblauwe lucht met een frisse bries. Met een boot ga je door de fjorden van de Milford Sound en dit was adembenemend mooi.
Tijdens de cruise zijn er verschillende watervallen te zien en een onderwater aquarium over het zeeleven in de Milford Sound. Dit was erg interessant en tevens leuk om te zien. Als het een dag regent en het tegenzit kan er erg veel regenwater vallen bovenop het zeewater. Bij het aquarium moeten ze hier rekening mee houden aangezien het zoete regenwater het zeeleven in het aquarium in 20 seconden kan vernietigen. Hiervoor hebben ze een systeem ontwikkeld dat het nagebootste stuk koraal en zeeleven omhoog en omlaag kan worden verplaatst in het water. Erg geinig om dit in werking te zien... Hierna hebben we onze weg vervolgd terug naar Te Anau...
Kepler Track Dag 1
We hebben ook de Kepler Track gelopen. Dit is een 60 kilometer lange, 3 a 4 daagse wandeling die in Te Anau start en eindigt en die naar de Kepler Mountains vernoemt zijn. Tijdens de nacht overnacht je in een berghut. Deze berghutten zijn erg basic maar wel goed. Er is hier een keuken en bed met matras aanwezig. Hierdoor dien je voor je eigen eten, drinken, slaapspullen etc te voorzien. Wij als wandelaars met "jarenlange" ervaring dachten dat we dit wel met een backpack van een dikke 20 kilo wel aankonden.
De eerste dag begon goed, na een flinke klim van ongeveer 1000 meter kwamen we uiteindelijk aan bij de Hut Luxmore. Hier had je een adembenemend mooi uitzicht over het dal.
(Nieuw Zeeland is erg groot maar toch kom je hier vaak dezelfde mensen tegen, dit omdat iedereen een beetje het zelfde bezoekt in de zelfde tijd. Hier kwam ik een studiegenoot tegen uit Auckland)
Wegens energie besparing is er 's ochtends vanaf 7 uur tot 's avonds half 10 licht. Aangezien iedereen moe is van het wandelen en de lichten op tijd gedoofd worden gaat iedereen op tijd naar bed. Henri vond de nachten een beetje aan de lange kant aangezien onze mede kamergenoten nogal veel geluid produceerden. (snurkten, toilet bezoekjes, muziek luisteren etc.)
Kepler Track Dag 02
In de ochtend hebben we eerst de grot bezocht in de buurt van de Luxmore Hut.
Hier kan je op eigen gelegenheid ingaan en bij de ingang werd vermeld dat iedere persoon minimaal 2 zaklampen hoort bij te hebben. (Wij hebben dit met een lampje van 1 telefoon bekeken aangezien we verwachtten geen zaklantaarns nodig te hebben tijdens onze wandeling en de backpack al aardig vol was).
Hierna hebben we onze wandeling vervolgd over de bergkammen richting de Iris Burn Hut. Dit was erg gaaf en erg mooi. Op internet staan erg negatieve berichten over deze wandeling omdat het hier erg vaak regent maar wij hadden stralend blauwe lucht. Het laatste stuk van de wandeling was erg pittig aangezien je een flink stuk ging dalen, je daalde 800 meter over een lengte van 3 kilometer. Dit leverde pijnlijke knietjes op. Tevens hebben we de avond afgesloten met een overheerlijke instant maaltijd, tortellini met tonijn. Jammie!!!
Kepler Track Dag 03
De laatste dag zijn we op weggegaan naar de watervallen (Iris Burn Falls). De tocht verder was niet meer zo pittig als de eerste twee dagen. Het was vrij vlak afwisselend met wat heuveltjes. Toch moesten we nog flink doorlopen om de bus van 5 uur te halen, maar we waren dik op tijd (kwart over 4) bij de shuttle stop aanwezig. Dit was wederom weer een mooie wandeling.
In de avond hebben we een hotelkamer geboekt om de beentjes wat rust te geven in een lekker bed...
Vervolg van de reis naar Invercargill…
Hierna zijn we op weg gegaan naar Invercargill. Dit is een industriestad en dat zie je ook als je deze plaats binnen rijdt. Onderweg zijn we gestopt bij de Historic Suspension Bridge in Clifden en een woud met bomen van 1000jr oud.
Hierna zijn we naar Porpoise Bay en Curio Bay doorgereisd. Na 4 uur komen hier de Yellow Eyed Penguins aan land. Wij konden ons geluk niet op en hebben er vier gezien. Hierna zijn we verder gereisd naar een camping in de buurt van de Cathedral Caves. Dit is een groot hol in de rots waar je bij eb in kan lopen.
In de morgen hebben we de Cathedral Caves bezocht. Dit was erg mooi zoals je kunt zien, alleen was het weer niet echt geweldig (maar... we mogen niet klagen!!!).
Hierna zijn we doorgereisd en naar de Purakauniu Falls geweest. Dit zijn prachtige watervallen in een terras vorm. Tevens hebben we Nugget Point bezocht. Hier hebben we zeehonden gespot. Dit was ook weer erg gaaf!
In de avond hebben we een camping gezocht in de buurt van Dunedin. In de buurt van Dunedin is een albatros kolonie met een fort aanwezig. Helaas waren we te laat voor een rondleiding.
Moeraki
In de ochtend rond 7 uur was het plan om de Bleu Penguins te bezoeken. Helaas begon de dag met regen dus we hebben het bezoekje aan de Bleu Penguins afgelast. Hierna hebben we de Moeraki Builders bezocht. Dit was erg indrukwekkend. In de middag hebben we het plaatsje Oamaru bezocht. Dit stadje staat er om bekend dat de gebouwen uit kalksteen gemaakt zijn. Hierna zijn we doorgereden naar Christchurch. Hier hebben we een accommodatie gezocht voor twee nachten. We kwamen uit bij een gevangenis die tot 1999 gebruikt is. In eerste instantie kregen we een tweepersoons kamer toegewezen met een stapelbed, maar om hier twee nachten in te zitten leek ons niet zo geslaagd. Voor 5 dollar meer kregen we een grote kamer met TV en DVD speler. Nu kunnen we onze was doen en de rest van onze reis plannen.
Arthur Pass
Vandaag hebben we onze reis vervolgd door de Arthur Pass op weg naar de Pancake Rocks. Stroken kalksteen, gescheiden door dunne repen zachter kleisteen die door duizenden jaren regen, wind en opstuivend zeewater zijn weggesleten, hebben de geslaagde formaties van de Pancake Rocks gevormd.
Halverwege werden we verrast door hagel en sneeuwbuien. Onderweg zagen we mooie besneeuwde toppen. Tijdens deze route zijn er verschillende bezienswaardigheden wat de moeite waard is om te zien, zoals de Castle Hill. Dit zijn grote kalksteenformaties wat ook heel populair is bij klimmers.
Om kwart voor 6 is het hoogtij waardoor je het mooiste effect krijgt bij de Pancake Rocks. Helaas begint het kwart voor 6 ’s Avonds aardig donker te worden waardoor we hadden besloten om de volgende dag terug te komen. Als avond eten bij deze Pancake Rocks, hebben wij natuurlijk pannenkoeken gegeten.
Wellington
Hier hebben we het Te Papa Museum bezocht. Dit museum heeft een tentoonstellingsruimte ter grootte van drie voetbalvelden en is het grootste nationale musea ter wereld. Hier krijg je een stukje te zien over de cultuur in Nieuw Zeeland (de Maori’s) en wordt de grootste inktvis ter wereld tentoongesteld.
Verder zijn we met de Cable Car naar het Cable Car Museum geweest. Deze Cable Car is in 1902 aangelegd toen de nieuwe buitenwijken in Wellington geopend waren.
Hierna hebben we het Visum voor Vietnam opgehaald. Vervolgens hebben we onze weg vervolgd via een kerkje naar het Archieve of New Zealand. Hier is een expositie over de Eerste Wereld Oorlog. Verder hebben we het parlementsgebouw en het treinstation van Wellington bezichtigd. Hierna hebben we een camping opgezocht in Foxton.
Taupo
Een paar dagen terug heb ik ook weer mijn ouders gezien!! We hebben elkaar ontmoet in het zuiden van Lake Taupo. Dit is het grootste meer van Nieuw Zeeland.
Gister was het gelukkig weer droog en zijn we Lake Taupo gaan bezichtigen. Dit is het grootste (krater) meer in Nieuw Zeeland. Hierna hebben we de Hula Falls bezichtigd. Hier stroomt de Waikato rivier door een nauwe rotsspleet en stort vervolgens meer dan 11 m omlaag in een schuimend basin.
Tevens hebben we de Craters of the moon bewonderd. Vroeger zag dit eruit als een maanlandschap maar tegenwoordig is dit begroeid met planten. Hier komen op verschillende plaatsen stoom uit de grond. Erg indrukwekkend.
Hierna hebben we ook de Wairakei Terraces bezocht. Hier is een Maori Village nagebouwd en zijn er verschillende water-terrassen te bewonderen.
Vandaag zijn we naar Orakei Koraki/ Hidden Valley geweest. Hier maak je een wandeling langs geisers, silicaterrassen, modderpoelen, warmwaterbronnen en een grot. Dit was erg indrukwekkend en weer erg mooi om te zien en tja ook weer te ruiken (je ruikt hier veel zwavel, ook wel omschreven als rotte eieren. Aan het eind van de middag begon het te regenen en hebben we een camping in Rotorua opgezocht.
Ik hoop dat jullie het weer leuk vonden om te zien wat we hebben gedaan, en nogmaals weer hartstikke bedankt voor jullie leuke reacties!!!
Tot de volgende keer...
Kusje
Fox Glacier
Puzzling World
Queenstown
Milford Sound
Kepler Track Dag 1
Kepler Track Dag 02
In de ochtend hebben we eerst de grot bezocht in de buurt van de Luxmore Hut.
Kepler Track Dag 03
Vervolg van de reis naar Invercargill…
Moeraki
Kusje
19 Mei 2009 - 21:37
Thijs:
Hey Mirjam,
Wat een stukje heb je geschreven zeg... Je hebt wel een hele reis afgelegd zeg en veel gedaan... Beetje Extreem sporten. Maar wist eigelijk niet dat ze daar ook Eis hebben.. :S
Kheb je mailtje ok ontvangen dat je de 26e/27e niet daar bent!! Hoelang verblijf je nog in Australie, of heb je er een appartement/huisje gekocht?
Groetjes?
Thijs